Zadbaj o swoje podniebienie

przez | 11/05/2009

Kiedy mamy mało czasu na zrobienie obiadu można pomyśleć o szybkim obiedzie, znanym każdemu z nas. Placki, racuchy lub naleśniki nie wymagają wielkiego trudu, a są doskonale pożywnymi posiłkami. Gdy mamy natomiast ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy przyrządzać kalorycznego ciasta godnymi polecenia słodkościami są ciasteczka owsiane. Ciasteczka owsiane to smaczny deser, który można wzbogacić o gorące kakao, dzięki czemu poczujemy się lżej i zapomnimy o codziennych troskach. Przepisy kuchni wegetariańskiej słyną ze swojej pomysłowości. Pomagają także rozkwitnąć pomysłom i eksperymentom w kuchni, a efekt przeważnie jest urozmaicony, kolorowy i estetyczny. Urozmaicenie potraw i ich estetykę zawdzięczamy wielu rodzajom warzyw, kasz czy roślin strączkowych. Mięso natomiast liczy co najwyżej pięć rodzajów i nie prezentuje się tak bogato na stole. Jeżeli zaczynamy dopiero przygodę z kuchnią wegetariańską i nie wiemy od czego zacząć to warto sięgnąć po książki kucharskie jakie mamy w domu – każda z nich zawiera wiele przepisów na potrawy wegetariańskie. Soczewica jest warzywem w Polsce mało docenianym. Wielu z nas wybiera potrawy z dodatkiem soi. A to właśnie soczewica została uznana za jedno z najzdrowszych warzyw. Jeżeli dbamy o to, żeby organizmowi dostarczyć pełnowartościowe białko warto podać soczewicę na przykład z ryżem. Soczewica powinna gościć częściej na naszym stole także ze względu na to, że jest bardzo bogata w żelazo. Zupa z soczewicy oprócz wspaniałego smaku dostarczy organizmowi potrzebne białko i żelazo. Dieta wegetariańska sprzyja osobom będącym na diecie. Należy wtedy spożywać warzywa, które ze swojej natury są małokaloryczne, a do tego są bardzo zdrowe. Przykładem takiego warzywa jest brokuł, który zawiera wiele grup witamin, soli mineralnych, a także beta-karotenu. Polecanym daniem w trakcie diety może być więc zupa brokułowa. Obiad wzbogacony o surówkę lub sałatkę gwarantuje dostarczenie organizmowi niezbędnych mikroelementów. Sos winegret dodatkowo podkreśli smak surówki lub sałatki dbając o nasze podniebienie.