Od dawien dawna jest wiadomo, że przez żołądek do serca. Miały świadomość już o tym nasze babki osiągając do ideału sztukę gotowania. Pierwotnie to był nie tyle obyczaj, co norma. Każda panna musiała umieć gotować, jeśli chciała wydać się za mąż. Tym bardziej,że swego czasu kobiety tyle nie pracowały co dziś, miały więcej czasu na zajmowanie się głównie gospodarstwem i na naukę pichcenia.
Aktualne książki kucharskie zawierają nieco inne przepisy kulinarne niż księgi naszych prababek. Różnicę
natrafimy w nadzwyczajnym stopniu szybko. Nie tylko spoglądając na składniki potraw ale sposób ich wytwarzania. Kiedyś nie było kuchenek i piecyków gazowych, mikrofali czy elektrycznych grilli. Sposób przyżądzania pożywienia niepomiernie się zmienił. Teraz istnieją też blendery, miksery, roboty, parowary i inne cuda pomagające nam w gotowaniu.
Przepisy kulinarne naszych babek i prababek bardzo się różniły od tych obecnych. Kiedyś dodawało się gigantyczną ilość tłuszczu, jajek.. Ogólnikowo niegdyś potrawy były bardziej tłuste i treściwe. Dziś te przyzwyczajenia nieco się zmieniły. Więc większą wagę przykładamy do tego aby potrawa była zdrowa niż sycąca. W diecie jest więcej sałatek, oliwy z oliwek, mniej jaj i smalcu. Tym samym przepisy kulinarne dostosowano do dzisiejszego trybu życia i sposobu odżywiania.
Przepisy kulinarne, niegdyś znaleźć można było tylko w książkach dla kucharek. Dziś jest wiele publikacji, zarówno drukowanych też
w formie on-line. W internecie są specjalne strony z przepisami kulinarnymi, fora dyskusyjne i artykuły na ten temat. Sporo przepisów wynajdziemy w osobliwych czasopismach. Choć w dalszym ciągu przepisy kulinarne babć są bardzo pożądane.