Sklepy, w których sprzedawana jest patelnia elektryczna i inne urządzenia dla gastronomii chyba nigdy nie mogły narzekać na to, że zainteresowanie ze strony klientów ich ofertą jest małe jeżeli zaś ktokolwiek miał powody do narzekania byli to raczej klienci zamawiający urządzenia gastronomiczne. Krytyczne uwagi przeważnie dotyczyły ich niskiej jakości i braku odporności na różnego rodzaju uszkodzenia nie bez znaczenia było jednak to, że i z właścicielami omawianych tu sklepów nie raz trudno się było nie zgodzić. Ci ostatni przeważnie zwracali uwagę na to, że niezwykle trudne jest sprostanie oczekiwaniom odbiorców, którzy de facto sami nie wiedza, czego potrzebują, a tak właśnie było między innymi w odniesieniu do osób decydujących się na urządzenia dla gastronomii. Wysoka jakość, jaka charakteryzuje urządzenia gastronomiczne, takie jak choćby wspomniana już patelnia elektryczna nie jest już szczególnie dużym problemem zwłaszcza, że sklepy, którym nie udaje się spełniać tego warunku mają bardzo poważne problemy z utrzymaniem się na rynku należy jednak pamiętać, że specjalistyczne urządzenia gastronomiczne to rozwiązania nieco inne niż te, które wykorzystujemy w domach prywatnych. Tu opieranie się jedynie na własnej intuicji nie jest wcale najlepszym rozwiązaniem, a wykorzystywanie skomplikowanych rozwiązań w celu niezgodnym z ich przeznaczeniem może doprowadzić do bardzo poważnych strat i właśnie dość często zarzuty dotyczące jakości poszczególnych propozycji wynikały nie tyle z ich faktycznej słabości, ile z braku wiedzy samych odbiorców. Dziś pamiętają już o tym nie tylko osoby wybierające poszczególne rozwiązania, ale i właściciele sklepów, w których sprzedawane są urządzenia dla gastronomii nie powinno zaskakiwać więc to, że klient, którego interesuje patelnia elektryczna oraz szereg innych rozwiązań to osoba, która coraz częściej może liczyć na znaczną liczbę informacji o charakterze praktycznym dotyczących wykorzystywania określonego sprzętu. Gdy mamy do czynienia z większym sprzętem coraz częściej jesteśmy nawet świadkami sytuacji, w której osoby odpowiedzialne za jego promocję organizują specjalne kursy dla osób wykorzystujących go urządzenia dla gastronomii budzą więc dziś coraz mniej zastrzeżeń.