Archiwum kategorii: Kulinaria i Gastronomia

Przepisy kulinarne naszych babć.

Od dawien dawna jest wiadomo, że przez żołądek do serca. Wiedziały już o tym nasze babki osiągając do perfekcji sztukę gotowania. Wcześniej to był nie tyle obyczaj, co norma. Każda panna musiała umieć gotować, jeśli chciała wydać się za mąż. Tym bardziej, że wcześniej kobiety tyle nie pracowały co dziś, miały więcej czasu na zajmowanie… Czytaj dalej »

Zadbaj o swoje podniebienie

Kiedy mamy mało czasu na zrobienie obiadu można pomyśleć o szybkim obiedzie, znanym każdemu z nas. Placki, racuchy lub naleśniki nie wymagają wielkiego trudu, a są doskonale pożywnymi posiłkami. Gdy mamy natomiast ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy przyrządzać kalorycznego ciasta godnymi polecenia słodkościami są ciasteczka owsiane. Ciasteczka owsiane to smaczny deser, który można… Czytaj dalej »

Restauracje

Mając zamiar otwarcia restauracji trzeba liczyć się z poważnymi wydatkami. Trzeba bowiem najpierw znaleźć odpowiedni lokal położony w dogodnym miejscu i zakupić go lub wynająć. Jeśli natomiast posiadamy już lokal to trzeba go przystosować do celów gastronomicznych. Szczególnie chodzi tu o kuchnię, która powinna spełniać wymogi Sanepidu. Oprócz spełnienia wymagań higienicznych trzeba również kuchnię wyposażyć… Czytaj dalej »

Indywidualne potrzeby wyrażane w diecie

Opinie o zdrowym odżywaniu zmieniają się wraz z rozwojem wiedzy o budowie i funkcjonowaniu organizmu. Jeszcze kilka wieków temu, kiedy organizm był traktowany w sposób mechanistyczny doradzano spożywać dietę złożoną z mięsa, krwi i kości, jako uzupełnienie podstawowych składników ciała ludzkiego. Według niektórych badań naukowych organizm ludzki nie tylko nie potrzebuje spożywać posiłków mięsnych, ale… Czytaj dalej »

Potrawy mające dobry wpływ na nasze zdrowie

Według dietetyków dieta wegetariańska i wegańska może spełnić wszystkie potrzeby i wymagania, odnośnie żywienia dzieci. Diety dla dzieci powinny zawierać wystarczająco dużo kalorii w celu wsparcia wzrostu gospodarczego. Kalorie te powinny pochodzić ze źródeł składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, witaminy D i witaminy B12, czyli warzyw i owoców. Przepisy wegańskie wykluczają wszystkie produkty pochodzenia… Czytaj dalej »

Rękodzieło

Wszystkim, których pasją jest rękodzieło odsyłam na stronę, gdzie znajdą wiele ciekawych tutoriali, inspiracji i porad. Właścicielka pokazuje różne formy robótek ręcznych: szydełkowanie, robienie na drutach, frywolitki, scrapbooking.  Udostępnia również proste przepisy kulinarne oraz porady na temat prowadzenia domu. U Ewy, bo tak nazywa swoje miejsce w Sieci, znajdziesz ciekawy zestaw informacji na temat codziennego… Czytaj dalej »

Cudowna moc herbaty.

Herbata poprawia nastrój, usuwa zmęczenie, chroni serce, obniża poziom cholesterolu, opóźnia procesy starzenia, a nawet …odchudza. Nic więc dziwnego, że od lat króluje na naszych stołach. Według naukowych badań, herbata zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega zakrzepicy, chroni przed miażdżycą, dzięki kofeinie (w herbacie zwanej teiną) łagodnie pobudza serce i układ krwionośny. Polifenole występujące w herbacie obniżają… Czytaj dalej »

Projektowanie restauracji. Urządzenia gastronomiczne

Do niedawna jedyną dopuszczalną w Polsce formą zaplecza kuchennego w restauracji, była kuchnia zamknięta, do której z sali konsumpcyjnej klient nie miał dostępu, a jego kontakt z kucharzem odbywał się za pośrednictwem kelnera. Od kilku lat zaczęły jednak w Polsce powstawać kuchnie typu open kitchen, w których kucharz gotuje i przyrządza posiłek na oczach gościa.… Czytaj dalej »

Listopad świętem młodego wina

Skończył się już listopad, a wraz z nim odeszło jedno z najważniejszych Świąt branży winiarskiej, czyli rozpoczęcie sezonu na młode wina, Beaujolais. Święto młodego wina rozpoczyna się co roku pod koniec listopada i trwa do momentu aż młode wino, (które nadaje się do spożycia w zaledwie kilka tygodni), nie będzie już smaczne.