Restauracje

przez | 25/04/2009

Mając zamiar otwarcia restauracji trzeba liczyć się z poważnymi wydatkami. Trzeba bowiem najpierw znaleźć odpowiedni lokal położony w dogodnym miejscu i zakupić go lub wynająć. Jeśli natomiast posiadamy już lokal to trzeba go przystosować do celów gastronomicznych. Szczególnie chodzi tu o kuchnię, która powinna spełniać wymogi Sanepidu. Oprócz spełnienia wymagań higienicznych trzeba również kuchnię wyposażyć w urządzenia gastronomiczne spełniające wszelkie normy, które obowiązują zakłady żywienia masowego. No i oczywiście odpowiednio wydajne. Jednym z ważniejszych są piece konwekcyjno-parowe UNOX, które zapewniają szybkie przygotowanie gorących posiłków oraz utrzymywanie ich w odpowiedniej temperaturze. Wiadomo bowiem, że klienci restauracji nie będą czekać na posiłek w nieskończoność. A jeśli już muszą czekać zapewne chętnie w międzyczasie się czegoś napiją. Potrzebne więc będzie szkło dla gastronomii sprzedawane przez specjalistyczne sklepy z wyposażeniem do różnorakich punktów gastronomicznych. Do tego dochodzi jeszcze wyposażenie sali jadalnej w odpowiednie stoliki i krzesła. A to nie wszystkie wydatki. Reasumując restauracja to inwestycja, która zwróci się dopiero po jakimś czasie.