Do niedawna jedyną dopuszczalną w Polsce formą zaplecza kuchennego w restauracji, była kuchnia zamknięta, do której z sali konsumpcyjnej klient nie miał dostępu, a jego kontakt z kucharzem odbywał się za pośrednictwem kelnera. Od kilku lat zaczęły jednak w Polsce powstawać kuchnie typu open kitchen, w których kucharz gotuje i przyrządza posiłek na oczach gościa. Tego typu rozwiązanie zaczęło robić sporą karierę, a ludzie lubią stołować się w takich miejscach. Projektowanie kuchni open – kitchen jest jednak dla architekta i właściciela sporym wyzwaniem. Na niewielkiej z reguły powierzchni trzeba zmieścić wszystkie potrzebne urządzenia gastronomiczne i ułożyć je tak, aby kucharzowi było wygodnie, by klienci widzieli sposób przygotowywania potraw, a jednocześnie aby wszystko było bezpieczne (i dla ludzi i dla potrawy). Nie jest więc obojętne, gdzie stanie kuchnia elektryczna, gdzie opiekacz i w którym miejscu rozstawi się szafy chłodnicze. Zachowany musi zostać też ciąg komunikacji. Przy projektowaniu tego typu rzeczy warto więc wykonać wizualizację komputerową, która umożliwi prześledzenie sposobu ustawienia sprzętów, jego ergonomii, oraz zgodności poczynionych ustaleń z wymogami Sanepidu.