Produkty nabiałowe – pudding

przez | 28/04/2009

Producent wyrobów mlecznych pragnie, aby jego produkty nabiałowe dawały organizmowi to, co najlepsze, dlatego producent wyrobów mlecznych przedstawia dwie podstawowe zasady zdrowej diety, dzięki której produkty nabiałowe okażą się dla organizmu jeszcze zdrowsze. Po pierwsze, należy jeść małe, ale częste posiłki, najlepiej o stałych porach dnia. Ustalenie i przestrzeganie ciągle tych smaych godzin spożywania posiłków pomaga zachować odpowiednie tempo metabolizmu i równowagę organizmu. Zamiastdwóch, trzech dużych posiłków w ciągu dnia lepiej zjeść cztery, pięć, ale mniejszych, tj. trzy główne (śniadanie, obiad, kolacja) i jedną, dwie przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek). Nie pomijaj śniadania! Rano, po nocnym przegłodzeniu, organizm potrzebuje energii, aby rozpocząć aktywny dzień. Rano świetne są produkty bogate w węglowodany złożone, np. kanapki albo musli z jogurtem. Po ok. trzech godzinach zjedz małą przekąskę na drugie śniadanie, np. jogurt albo owoce. Natomiast obiad, jako najpokaźniejszy posiłek w ciągu dnia, może stanowić aż 1/3 wszystkich pochłanianych w ciągu dnia kalorii. Zawsze powinien zawierać porcję produktu, który jest bogaty w białko (najlepiej chude mięso albo rybę), dużo warzyw (surowych lub gotowanych) i trochę produktów bogatych w skrobię (kasze, ryż, makaron lub ziemniaki). Następnie znowu mała przekąska na podwieczorek – tak jak na drugie śniadanie może być to jogurt lub owoce. Na koniec dnia oczywiście kolacja. Zjedz ją na ok. trzy, cztery godziny przed snem. Ważne, aby kolacja nie okazała się posiłkiem zbyt dużym ani ciężkostrawnym. Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku różne sałatki, dania z jajek albo zupy. Jeśli jesz posiłki regularnie, codziennie o tych samych porach, przyspieszasz dzięki temu tempo swojego metabolizmu, co pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę przez długie lata. Druga ważna zasada każe dbać o urozmaicenie diety. Różnorodna dieta pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie na długi czas, gdyż nasz organizm codziennie potrzebuje kilkudziesięciu różnych składników pokarmowych – przede wszystkim aminokwasów, węglowodanów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Producent wyrobów mlecznych nawołuje więc, by spożywać produkty nabiałowe, oferując jednocześnie pudding (pudding jest wciąż mało popularny na polskim rynku, dlatego pudding wymaga specjalnego polecenia).