Kuchnia wegetariańska to oczywiście także znane wszystkim placki, racuchy i naleśniki. Uwielbiane przez dzieci są także łatwym i zdrowym pomysłem na obiad. Innymi potrawami lubianymi przez najmłodszych są desery – ciasta i ciasteczka. Proponujemy zdrowe i pożywne ciasteczka owsiane dla zaspokojenia potrzeb na słodkości. Cennym warzywem w diecie wegetarianina jest soczewica. Soczewica zawiera wysoki poziom białka, w tym podstawowych aminokwasów izoleucyny i lizyny. Kiełkująca soczewica zawiera wystarczający poziom wszystkich niezbędnych aminokwasów, w tym także metioniny i cystyny. Oprócz wysokiego poziomu białek, soczewica zawiera błonnik w diecie, witaminy B1 i minerały, dlatego warto sięgnąć po przepisy z tą rośliną strączkową. Zupa z soczewicy to smaczne i zdrowe danie. Kuchnia wegetariańska gwarantuje multum możliwości przygotowywania potraw – daje większe możliwości kulinarnym pomysłom, a także umożliwia urozmaicenie potraw i estetyczne ich podawanie. Wynika to stąd, że mięsa i drobiu jest tylko pięć podstawowych rodzajów, a warzyw, roślin strączkowych, kasz i makaronów niezliczona ilość. Przy rozpoczynaniu swojej przygody warto przewertować książki z przepisami kulinarnymi, ponieważ na pewno w każdej z nich znajdują się przepisy jarskie. Brokuł jest warzywem wyjątkowym, między innymi efektywnie niweluje rozwój nowotworów, a dzięki bogactwu selenu pomaga zapobiec powstaniu raka prostaty. Potrafi także niwelować negatywne skutki promieniowania uv. Brokuł jak każde inne warzywo jest „lekki”, dzięki czemu polecany jest w trakcie diety. Można stwierdzić, że brokuły są ważnym składnikiem diety człowieka. Zupa brokułowa jest więc doskonałym pomysłem na danie, natomiast jako dodatek do surówek przygotowanych do drugiego dania warto wykorzystać sos winegret – zimny sos do surówek i sałatek.