Opinie o zdrowym odżywaniu zmieniają się wraz z rozwojem wiedzy o budowie i funkcjonowaniu organizmu. Jeszcze kilka wieków temu, kiedy organizm był traktowany w sposób mechanistyczny doradzano spożywać dietę złożoną z mięsa, krwi i kości, jako uzupełnienie podstawowych składników ciała ludzkiego. Według niektórych badań naukowych organizm ludzki nie tylko nie potrzebuje spożywać posiłków mięsnych, ale są one także niewskazane. Nauka znajduje coraz więcej argumentów i doświadczeń przemawiających na korzyść wegetarianizmu. Tak więc przepisy wegetariańskie powinny znaleźć się w kręgu zainteresowań każdego kto stara się wypróbować nowe przepisy kucharskie. Przepisy kucharskie kuchni bezmięsnej mogą być łatwe i proste, albo złożone i pracochłonne, wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i zwyczajów. Obydwie diety mogą być monotonne i niesmaczne, albo pyszne i urozmaicone. Przepisy wegetariańskie od dawna w wielu krajach słynie ze swojej atrakcyjności. Wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Etymologia tego słowa jest bogate i wyraża oczekiwanie. Vegetare znaczy rosnąć, vetegus oznacza zdrowy, a vegetamen to siła życiodajna. Wegetarianizm to krok wiodący w sferę spraw zdrowotnych, żywieniowych, moralnych, ekonomicznych, filozoficznych i wiele innych.