Gryzonie związane są z człowiekiem od zawsze. Są wszędzie tam gdzie są ludzie, na każdym kontynencie, w każdym mieście i codziennie przybywa ich około trzy i pół miliona. Według szacunków Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 1982r. gryzonie niszczą corocznie 42 mln. ton produktów żywnościowych na świecie, wartych około 30 miliardów dolarów.Siekacze gryzoni rosną przez całe życie i żeby utrzymać je w odpowiednim stanie muszą je ścierać, dlatego gryzą napotkane przeszkody. Nie bez powodu mówi się, że siekacze gryzoni są ostre i twarde jak stal. Według skali Moha twardość siekaczy szczura wynosi 5,5 a stali tylko 4,0. Silnie umięśniona szczęka potrafi się zamknąć z szybkością 1,5 ugryzienia na sekundę z naciskiem przekraczającym 1,5 tony na centymetr kwadratowy. Bez trudu przegryzą ołów czy miedź. Potrafią uszkodzić konstrukcję budynków, zabudowań i magazynów. W magazynach sieją spustoszenie niszcząc zgromadzony asortyment. Niszczą również warstwę izolacyjną pomieszczeń oraz uszkadzają instalacje energetyczne i wodociągowe. Przez uszkodzone struktury budynku przedostają się do środka również inne szkodniki żywności. Obecność gryzoni w miejscach pracy wpływa niekorzystnie na personel, powodując wstręt i obrzydzenie.
W takich przypadkach niezbędna jest skuteczna deratyzacja. Jednakże można temu zaradzić i rozwiązać problem z gryzoniami w obiektach zanim się jeszcze w nim pojawią i zamieszkają na dobre. Istotnym elementem działań profilaktycznych, jest wdrożenie w poczet procedur przedsiębiorstwa zintegrowanych metod walki ze szkodnikami.