Herbata poprawia nastrój, usuwa zmęczenie, chroni serce, obniża poziom cholesterolu, opóźnia procesy starzenia, a nawet …odchudza. Nic więc dziwnego, że od lat króluje na naszych stołach.
Według naukowych badań, herbata zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega zakrzepicy, chroni przed miażdżycą, dzięki kofeinie (w herbacie zwanej teiną) łagodnie pobudza serce i układ krwionośny. Polifenole występujące w herbacie obniżają poziom cholesterolu, a inne garbniki, z których najważniejsza jest tanina, mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Łatwo przyswajalne flawonoidy neutralizują działanie wolnych rodników , odpowiedzialnych za osłabienie i szybsze starzenie się organizmu, rodniki uszkadzają komórki. Najwięcej flawonoidów znajduje się w herbatach zielonych i czarnych. Biała herbata łagodzi podrażnienia gałki ocznej i wspomaga leczenie zaćmy. Niezależnie od rodzaju, każda herbata jest bogata w rozmaite witaminy: prowitaminę A, witaminę C, PP i K oraz witaminy z grupy B.
Jesteś miłośnikiem herbaty Dilmah? Zapraszam Cię więc do serwisu www.kawalavazza.com.pl, miejsca, gdzie znajdziesz pełny wybór tej herbaty i wspaniałe akcesoria do jej serwowania: podgrzewacze do czajnika, szklanki do herbaty, czajniki, cukierniczki firm Blomus i Bodum, pełne elegancji, z niespotykanym, nowoczesnym designem.